Depresyon ile Serotonin Bağlantısı Sorgulanıyor

New Scientist dergisinde yayınlanan habere göre, konuya ilişkin daha önce gerçekleştirilmiş 17 çalışmanın gözden geçirildiği bir araştırmada, depresyon ile düşük serotonin düzeyleri arasında herhangi bir bağlantı olduğuna dair bir kanıt bulunamadı. Depresyon tedavisinde sıklıkla kullanılan SSRI antidepresan ilaçları, böyle bir bağlantı olduğunu varsayımına dayanarak düşük serotonin düzeyini hedef alıyordu.

Sarah Wild’ın haberine göre, depresyonun serotonin düzeyiyle bağlantılı olduğunu öne süren bu hipotezin sorgulanması depresyon tedavisinde kullanılan ve beynin serotonine erişimini artırmayı amaçlayan antidepresanların akıbetinin de masaya yatırılmasını gerektirecek.

1960’larda ortaya atılan seratonin hipotezine göre, beyinde yaşanan kimyasal bir dengesizlik sonucu görülen düşük seratonin düzeyleri depresyona yol açmaktadır. Bu yüzden depresyonun tedavi edilmesinde kullanılan en popüler antidepresanlar SSRI kısaltmasıyla bilinen seçici serotonin geri alım inhibitörleri olmuştur.

Ancak University College London kurumuna mensup Joanna Moncrieff ve meslektaşları, konuya ilişkin 17 araştırmayı gözden geçirdiğinde, düşük serotonin etkinliği ve miktarının depresyona neden olduğuna dair herhangi bir bulgu elde edemediler.

“Araştırmamızın sonuçları uyarınca, SSRI antidepresanların ne işe yaradığını bilmiyoruz,” diyor Moncrieff. Ona göre, plasebo etkisi yaratmaları mümkün.

İsveç Karolinska Enstitüsü’nden Johan Lundberg ise incelemede kronik depresyondan mustarip insanlarla ara ara depresyon geçiren insanların birbirinden ayrılmadığını öne sürerek, bu ikinci grupta yer alan insanların ölçümler yapıldığında farklı hallerde olabileceğini, bunun da serotonin düzeylerini etkileyebileceğini iddia ediyor. Kanada Ottowa Üniversitesi’nden Paul Albert ise düşük serotonin seviyesinin depresyona sebebiyet veren faktörlerden sadece biri olduğunu, depresyon tedavisinde plasebo etkisinin mühim olduğu düşünüldüğünde, bu etkiye eşlik eden dopamin salınımının belki de serotonin düzeylerinden daha önemli bir işlevi olabileceğini öne sürüyor.


New Scientist dergisinde yer alan haberi Öznur Karakaş uyarlayarak aktardı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Son Yazılar

Tüyler Ürperten Hikayeler

Yalan haberler, günlük haber hayatımızda giderek daha yaygın hale geliyor. Peki bu haberler neden bazı yerlerde diğerlerine...

Afet Zamanlarında Çevirmenlik

İspanyolca ve İngilizce dillerinde mütercim tercüman ve sosyal bilimci Tülay Çağlıtütüncigil ile Öznur Karakaş'ın 20.02.2023 tarihinde afette...

Severance: Ayrıksanmanın Ayrıksanmasının Ayrıksanması

Severance, 2022 Emmy ödüllerine dram alanından aday gösterilen bilim kurgu dizisi... İşin açığı çok daha fazlası...

Descartes ve Yapay Zekâ

René Descartes, Yöntem Üzerine Konuşma kitabının beşinci bölümünde bir hayvanın ya da robotun zeki bir varlık olabilmesi...

Teşekkürler Proteo, Teşekkürler Yoldaş

Yazıda bir “okur grubunu”, bir “alıcıyı” varsaymayı hep yanlış bir şey saydım. Bu yüzden yazarken bir hitap...

Aynı Nehre İki Kez Girilir mi? Wittgenstein’a Karşı Herakleitos

Ludwig Wittgenstein bir keresinde arkadaşına "Ben dindar bir adam değilim, ama her sorunu dinî bir bakış açısıyla...

En Çok Okunanlar

Covid-19: Gerekçesiz Bir Acil Durumun Yarattığı İstisna Hali

Varsayımsal bir koronavirüs salgınına karşı alınan hummalı, irrasyonel ve...

İşe Yaramaz

Gençliğimden bu yana ara ara nükseden depresyondan muzdaribim. Bu...

Žižek: Koronavirüsü Karar Vermeye Zorluyor: Ya Küresel Komünizm Ya Orman Kanunları

Koronavirüsü paniği yayıldıkça, artık nihai bir seçim yapmamız gerekiyor:...

Bunları da beğenebilirsinHep güncel
Popüler