Site icon Terrabayt

İlgi Arayışı: Sosyal Medya Çağında Kar Amacı Gütmeyen Hak Savunuculuğu


Pennsylvania Üniversitesi Sosyal Politika & Pratikler Okulu’nda STK İdaresi alanında doçent olarak görev yapan Chao Guo ve York Üniversitesi, Schulich İşletme Okulu’nda muhasebe alanında doçent olarak çalışan Gregory D. Saxton’un İlgi Arayışı: Sosyal Medya Çağında Kar-Amacı Gütmeyen Hak Savunuculuğu isimli kitabı Stanford Üniversitesi Yayınlarından çıktı.

Günümüzde sosyal medya, kar amacı gütmeyen organizasyonlar için alternatif bir yayın ve iletişim aracı işlevi görüyor. Sosyal medya aynı zamanda, kar amacı gütmeyen organizasyonların seslerini duyulur kılmasını güçleştiren “gürültülü” bir enformasyon çağının habercisi. Bu kitapta, sosyal medya çağında kar amacı gütmeyen hak savunuculuğunun yaygınlığı, mekanizmaları ve sonuçları ele alınıyor. Bu yeni modelin anahtar kelimesi ilgi. Hak savunuculuğu hep ilgiyle başlar: bir organizasyon herhangi bir dava adına konuşmaya başladığında, dinleyici kitlesinin olduğunu, sesinin onlar tarafından duyulduğunu temin etmelidir. Mevcut ve potansiyel destekçilerin, daha elle tutulur sonuçlar beklemeden önce dediklerine ilgi göstermesini sağlamalıdır. Organizasyon, aynı zamanda, hak savunuculuğunun ilgide bitmediğini de temin etmelidir: ilgi, daha büyük bir şeye giden sıçrama tahtası işlevi görmelidir. Yazarlar, ilginin nasıl çağdaş organizasyonların hak savunucuğu işine uyduğunu gösteriyor ve ilgi arayışına götüren sosyal medya unsurlarını açıklıyor. Kavramsal modeller geliştirmek suretiyle, neden bazı organizasyonların ve mesajların ilgi görürken, diğerlerinin ayakta kalmadığını anlatıyor. Son olarak, kitap, organizasyonların nasıl hak savunculuğuna ilişkin stratejik sonuçlar elde etmek üzere online ve offline girişimleri bir arada ele aldığını keşfediyor.”

“Bu kitapta yazarlar, sosyal medyayı anlamanın neden ve nasıl kar-amacı gütmeyen girişimlerde hak savunuculuğu yapmak için elzem olduğunu gösteriyor. 21. yüzyılda iletişim stratejilerini elle tutulur toplumsal sonuçlarla ve etkilerle bağlantılandırmanın yarattığı fırsatları ve önündeki engelleri anlamak isteyenlerin okuması gereken bir kaynak.”

– John L. Jackson, Jr., Walter H. Annenberg, Pennsylvania Üniversitesi Annenberg İletişim Okulu Dekanı Dekanı

“Chao Guo ve Gregory Saxton’ın yeni kitabı, kar amacı gütmeyen kuruluşların siyasi davranışlarını anlamak için mühim bir adım. Bu ciddi araştırma, kar amacı gütmeyen şirketlerin, kamusal politikaları şekillendirmenin ilk adımı olan önceliklerine dikkat çekmek için sosyal medyayı nasıl kullandığını belgelerle ele alıyor.”

—Jeffrey M. Berry, Tufts Üniversitesi

“Hak savunuculuğu ve aktivizm değişti. Günümüzde aktivistler, yoksulların, mülksüzleştirilmişlerin ve mağdurların haklarını savunma mücadelesinde sosyal medyanın ve verinin elzem unsurlar olduğunu biliyor. Chao Guo ve Gregory Saxton’ın
kitabı, toplumsal değişimin bu yeni dünyasını anlamak isteyenler için illa okunması gereken bir kaynak.”

—Prof. John McNutt, Joseph R. Biden, Jr. Delaware Üniversitesi Kamu Politikası ve İdaresi Okulu


 

Exit mobile version