Site icon Terrabayt

Çernobil Esinli Video Oyunları: S.W.A.N. ve Chernobylite

Polonyalı bir oyun şirketi, Çernobil Nükleer Felaketi sonrasını konu alan bir oyun geliştirdi.

S.W.A.N. (Sydrome Without A Name) adındaki oyun FPS (birinci şahıs nişancı) türünde, bilim-kurgu, puzzle-korku ve gizem öğeleri barındırıyor. Oyunun kurgusu, felaketin gerçekleştiği 26 Nisan 1986 tarihinden hemen sonra, üç yüz bin insanın tahliyesinin ardından çok az kişinin bildiği bir enstitüde geçiyor: S.W.A.N. Enstitüsü. Bu enstitü açıklanamayan, tehlikeli anomalileri araştıran bir kurum.

S.W.A.N’ın ürütücü iç mekanları.

S.W.A.N. Çernobil Felaketi’ni arka plan olarak kullanarak oyuncuları Karantina Bölgesi’nde henüz keşfedilmemiş, bilinmeyen bir enstitünün gerçekleştirdiği tehlikeli medikal deneylerin yapıldığı, gizemli ve tüyler ürpertici bir atmosfere sokuyor. Oyunun fragmanlarından görüldüğü kadarıyla, boğucu kapalı mekanlarda geçen, rahatsız edici, gerilimli bir ortam yaratılmış. S.W.A.N.’ın piyasaya 2020’nin sonbaharında çıkması bekleniyor.

Chernobylite, renkli bir açıklıkta Çernobil mekanının manzarası.

Çernobil Felaketi’ni konu alan başka bir oyun olan Chernobylite, 2019’da piyasaya çıktı. Oyun S.W.A.N. gibi FPS türü bir bilim-kurgu, hayatta kalma, korku öğeleri içeren bir aksiyon oyunu. Oyun günümüzden geçmişe sıçrayışlarla çizgisel zaman akışını bozan bir hikayeyi anlatıyor. Zaman ve mekan kaymalarının nedeni “Bölge”nin yarattığı doğaüstü koşullar elbette. Bu temayı pek çok anlatıda yakalamak mümkün. Chernobylite oyununun güçlü yanı, kendisine mekan olarak aldığı Çernobil Karantina Bölgesi’nin birebir 3D modeli üzerine kurulu olması. S.W.A.N. ile aralarındaki fark, ilkinin içerdiği gerilim unsurunun yoğunluğu ve tarihsel akışı. Chernobylite oyuncusunun deneyim alanı, birebir modellenmiş maddi ve açık, geniş bir coğrafya iken, S.W.A.N. oyuncusunun deneyim alanı (fragmanlardan görüldüğü kadarıyla) iç mekanların, uzun koridorların, karanlıkların ve medikal anomalilerin içsel dünyasının, ucube olanın tüyler ürpertici duygulanımsal sahasıdır. Chernonbylite’ın doğaüstü yaratıkları basitçe bir düşman gibi görünürken, S.W.A.N.’ın oyun karakteri içsel bir ucubeye, yanlış gitmiş olası bir deneye işaret eder. İlki açıklıkta, ikincisi içsellikte seyretmektedir bu sebepten.

Bu oyunlarda ve pek çok başka popüler kültür ürününde görülen “Karantinaya Alınmış Bölge”de gerçekleşen ürpertici olaylar, mutasyonlar, bilimsel aklın felaketleri oldukça işlenmiş temalardır. Kuşkusuz bu temanın en meşhur örnekleri Arkadi ve Boris Strugatski’lerin Uzayda Piknik’i (1971) ve aynı eserden uyarlanan Andrei Tarkovski’nin Stalker (1979) filmi, ayrıca yakın zamanda video oyunu serisi olarak yayınlanan Resident Evil ve bunun sinema uyarlamalarıdır. Çernobil anlatılarına en büyük katkıyı geçtiğimiz yıl büyük başarı kazanan HBO’nun mini dizisi Chernobyl (2019) yapmıştır. Diğerlerinin aksine HBO’nun bu dizisi tamamen gerçekçiliği hedefleyen bir belgesel-kurgu.

Chernobylite

Bugünlerde karantina, “bölge” (The Zone) anlatılarının yükselişi pek tesadüf sayılamaz. İklim krizinin olası felaketleri ile çok yakınımızda olan medikal felaketler ve salgınlar toplumsal imgelemi istila eder. Koronavirüsünün (Covid-19) Wuhan kentinde yarattığı kıyamet-sonrası ama bir o kadar gerçek görüntülerden sonra, kendi haline bırakılmış bir dünyanın ufuktaki imgesinin sadece bir parçasını deneyimliyoruz. Kötü haber ise, bunun bir sinema filmi ya da oyun olmaması.

 

 

 

 

Exit mobile version