Site icon Terrabayt

Sömürge Söylemi Teorisi – Açık Dosya

DUYURU

Bu dosya konusunda sömürgecilik ve emperyalizme karşı eleştirel bir yaklaşımı ortaya koyan sömürge söylemi teorisini konu ediniyoruz.

Kimi yorumcular tarafından “post-kolonyalizm” olarak da adlandırılan teorinin temelleri Aimé Césaire, Frantz Fanon, Albert Memmi başta olmak üzere pek çok düşünür ve eylemcinin katkısıyla oluşmuştur.

Teori, modern Avrupa tarihine damgasını vuran sömürgeciliği konu edinmekle birlikte bununla sınırlı kalmaz. Sömürge söylemi teorisi, sömürgecilikten kurtuluşun ardından, post-kolonyal dönemdeki muhtemel tuzakların altını da özenle çizmiştir.

Emperyalizm, ulus devletlerin kuruluşunda milliyetçi bilincin toplumsal bilince dönüştürülememesinden kaynaklanan milliyetçilik tuzağı, post-kolonyal ulus devletlerin yeni bir ulusal kimlik geliştirirken yüz yüze gelebilecekleri kültürel tözcülük ya da kültürelcilik tuzağı, ulusal tarih anlatısı inşa edilirken karşılaşılabilecek tarih fetişizmi ve diğerleri.

Ayrıca sömürge söylemi teorisi nasıl sömürge sonrası durum hakkında keskin öngörüler geliştirmişse, biçimsel anlamda sömürge durumuyla birebir örtüşmeyen başka tarihsel koşullarda da bir esin kaynağı olmaya devam etmiştir. Sömürge söylemi teorisi, baskı, tahakküm ve ırkçılığa yönelik eleştirisiyle günümüzde yeni toplumsal hareketlere ilham olmayı sürdürmektedir.

Bu açık dosyada sömürge söylemi teorisinin oluşumundan günümüze, sömürgecilik, emperyalizm, ırkçılık, kültürelcilik, kimlik sorunları, kimlikçilik ve ırkçılığa karşı yeni toplumsal hareketlere kadar geniş bir alanı düşünmeye davet ediyoruz. Amacımız sömürge söylemi teorisinin düşünsel mirası üzerinde yeniden düşünmek ve onu eleştirel teorinin bir biçimi olarak anlamaya katkı sağlamaktır.

Exit mobile version