Site icon Terrabayt

Yeni Bir Hominid (İnsansı) Grubu Keşfedildi

Nesher Ramla kazı sahası, İsrail, Hershkovitz, ve diğerleri

Şu anda İsrail olarak bilinen bölgede, yüz binlerce yıl önce daha önce bilmediğimiz bir insan grubunun yaşadığı öne sürülüyor.

Çalışmayı gerçekleştiren ekip bu yeni keşfedilen insanların Neandertallerin ataları olduğunu düşünüyor. Bu iddia doğru ise Neandertallerin daha öncesinde genel olarak düşünüldüğü üzere Avrupa’dan değil batı Asya’dan gelmiş olması gerekiyor.

Bu insan grubunun o dönemde bir müddet modern insanlarla birlikte yaşadığı iddia ediliyor. İki grubun bu dönemde etkileşime girip birbirlerinden yetiler öğrenmiş olmaları muhtemel. Çalışmayı gerçekleştiren ekip, bu yeni keşfedilen insanların Neandertallerin ataları olduğunu düşünüyor. Bu iddia doğru ise Neandertallerin daha öncesinde genel olarak düşünüldüğü üzere Avrupa’dan değil batı Asya’dan gelmiş olması gerekiyor.

Kemiklerin 140.000 ila 120.000 yaşında olduğu düşünülüyor. O zamanlar bizim türümüz Afrika’da ortaya çıkmış ve Afrika dışını da istila etmeye başlamıştı. 210.000 yıl öncesine ait bir homo sapiens türü Yunanistan’da bulunmuştu, İsrail bölgesinde daha yerleşik gibi görünen bir homo sapiens türü en az 177.000 yıl öncesinden itibaren mukimdi. Ancak homo sapiens tek hominid değildi. Avrupa’da ve Batı Asya’da Neandertaller (homo neanderthalensis), doğu Asya’da ise Denisovanlar yaşıyordu.

Nesher Ramla hominidinin bu gruplardan birine mensup olup olmadığını görmek için araştırma ekibi kemiklerin şeklini diğer hominid kalıntılarıyla karşılaştırdı. “Bunun homo sapiens olmadığını öne sürmek kolaydı. Kafatası yuvarlak ve uzun değil alçak ve düzdü, çene kemiğinde ise türümüze mahsus bir çene yoktu,” diyor Tel Aviv Üniversitesi’nden Hila May. Ancak bu kemikler diğer gruplara da benzemiyordu. Belli açılardan Neandertal’e başka açılardan tarih-öncesi erken dönemde yaşayan hominidlere benziyorlardı.

İsrail Ramla yakınlarında bulunan kafatası ve çene kemiği parçası

Nesher Ramla kemiklerinin yine sınıflandırılması zor başka fosillere de benzediği görüldü: İsrail’de Qesem, Zuttiyeh ve Tabun kazı alanlarından elde edilen kemikler, kimi oldukça eski olan kuzey İspanya’da Atapuerca’dan elde edilen kemikler. Hatta Çin ve Hindistan’dan da bu eşleşmeye uyabilecek kemikler olduğu söyleniyor. Araştırma ekibi, bütün bu kemiklerin başlı başına yeni bir hominid grubu olabileceğini öne sürüyor. Bu grubun batı Asya’da 420.000 ila 120.000 yıl önce yaşamış olabileceği iddia ediliyor. Nesher Ramla hominidi, “bu nüfusun kalıntısı veya onlardan hayatta kalan biri olabilir,” diyor Sarig.

Ekip henüz bu türe bir isim vermedi, ona sadece “Nesher Ramla Homo’su” diyorlar. Onlara göre kendi aralarında çiftleşebilen hominid gruplarını ayrı bir tür olarak sınıflandırmamak gerekiyor. Bu açıdan onlar mesela Neandertalleri de bizden ayrı bir tür olarak görmüyor.

Ekibe göre Nesher Ramla homo’sunun neandertallere benzer özellikleri, onların neandertallerin atası olduğunu öne sürmemize neden olabilir. Eğer durum buysa bildiğimiz Neandertal öyküsü -yani daha erken dönemli Avrupalı hominidlerden evrim geçirmiş olmaları- yanlış olacaktır. Bu durumda, daha ziyade Nesher Ramla Homo’sunun bir alt-grubu olarak batı Asya’da ortaya çıkmaları, daha sonra iklim koşulları uygun olduğunda Avrupa’ya geçmiş olmaları gerekir.

Bu açıklamanın şimdiye kadar çözülmemiş bir gizemi de açığa çıkaracağı düşünülüyor. 124.000 yıl önce Kuzey Avrupa’da yaşamış olan bir Neandertalin, modern insanlar daha oraya varmadan 80.000 yıl önce bir kısım homo sapiens DNA’sına sahip olduğu görülmüştü. Modern insanların Nesher Ramla homo’suyla batı Asya’da çiftleşmiş olması ve geriye kalan hibritlerin de Avrupalı Neandertallerle çiftleşmesi bu durumu açıklayabilir. Nashar Ramla homo’su başka alışılmışın dışında fosilleri de açıklayabilir. İsrail’de Skhul ve Qafzeh mağaralarından edinilen kemikler bazen homo sapiens olarak sınıflandırılır ama türümüzün tipik özelliklerini göstermezler. Ekibe göre onlar da aslında homo sapiens ve Nesher Ramla Homo’sunun çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmış olabilir.

Nashar Ramla Homo’su ile homo sapiens’in etkileşim halinde olduğuna dair kesin kanıtlarımız var, diyor Küdus İbrani Üniversitesi’nden Yossi Zaidner. Aynı süreçleri kullanarak benzer aletler yapıyorlardı.

Dr. Hila May, bu buluşun insan evrimine, bilhassa da Neandertallerin nasıl ortaya çıktığına yönelik bakış açımızı değiştirdiğini öne sürüyor. Genelde Neandertallerin Avrupa’da ortaya çıktığı düşünülüyordu. Ancak ona göre, “Her şey İsrail’de başladı. Buradaki yerel bir grubun Neandertal nüfusunun kaynağı olduğuna inanıyoruz. Buzularası çağlarda, Nesher Ramla türüne mensup hominidler Orta Doğu’dan Avrupa’a göç etti.” Ekibe göre Nesher Ramla Homo’sunun ilk mensupları 400.000 yıl kadar önce Orta Doğu’da zaten mevcuttu. “Doğuda bulunan farklı türler arasındaki boşlukları ilk defa tamamlayabiliyoruz,” diyor Dr. Rachel Sarig. “Qesem, Zuttiyeh ve Tabun mağaralarında, o zamana ait, herhangi bir insan grubuna dahil demediğimiz pek çok insan fosili bulundu. Onları Nesher Ramla’da keşfedilen türle karşılaştırdığımızda hepsini aynı gruba dahil etmek mantıklı görünüyor.”

“Avrupalı Neandertal aslında burada Doğu’da ortaya çıktı ve diğer türlerle çiftleşerek Avrupa’ya göç etti,” diyor Dr. May.

Exit mobile version