Site icon Terrabayt

Serinya Mağarası Kazısı Taş Devri’nde Diyete Işık Tutuyor

Foto: Joaquim Soler


Arkeoloji Haber Ağı’nın haberine göre, 27.000 yıl önce Güney Avrupa’da yaşayan avcı toplayıcı topluluklar balık yemiyordu. Geç Gravettian çağında İber Yarımadası’nda yaşayan insanlar; bitkilerle ve tavşan, geyik, at gibi havyanlarla besleniyordu. Katalunya’da yer alan Serinya mağarasından elde edilen insan fosilleri üzerine gerçekleştirilen izotop araştırmasında uluslararası bir ekip eski insanların diyetini gözler önüne serdi. Tubingen Üniversitesi’nden Dr. Dorothee Drucker ve Girona Üniversitesi’nden Joaquim Soler öncülüğünde yapılan araştırmanın sonuçları Journal of Human Evolution Dergisi’nde yayımlandı.

Serinya mağarasında zamanında bulunan kafatası örneği.

Günümüzden 33.000 ila 25.000 yıl öncesine tekabül eden Gravettian çağında avcı-toplayıcılar ne yiyordu? Temelde içinde yaşadıkları bölgede ne varsa onu, yani Orta Avrupa’da mamut, Britanya’da at ve ren geyiği; günümüzde Fransa ve İtalya olarak bilinen Atlantik ve Akdeniz kıyılarında deniz ürünleri.

Serinya mağarasında dört kişinin fosilleri üzerine yapılan bir araştırmada, radyokarbon vasıtasıyla kemiklerin yaşı tespit edildi. 25.000 ila 27.000 yıllık olduğu görülen kemiklerin sahiplerinin neyle beslendiğini anlamak üzere izotop analizleri yapıldı.

Araştırma ekibi ilk defa amino asitleri kollajenden ayırdı ve izotop bileşenlerini inceledi. Araştırmanın yazarları, bu sayede Taş Devri diyetinin neye dayandığını daha ayrıntılı bir biçimde inceleyebileceğimizi düşünüyor.  Araştırma sonuçlarına göre Serinya mağarasında fosilleri bulunan dört kişi kendi bölgelerinde yer alan kaynakları, özellikle bitkileri ve tavşan gibi ufak hayvanları tüketiyordu. Amino asit izotopları bu kişilerin neredeyse hiç balık yemediğini ortaya çıkardı. Bu şaşırtıcı bir sonuç, zira iklim açısından oldukça zorlu olan bu dönemde insanların göllerden, ırmaklardan ve denizden beslendiği düşünülüyordu.

“Belli ki o dönemde, balıkçılıkla pek iştigal edilmiyordu, özellikle kıyıya yakın bölgelerde bazı topluluklar kısıtlı miktarda balıkçılık yapıyordu diyor Dorothee Drucker.


 

Exit mobile version