Site icon Terrabayt

Kızamık Bağışıklık Hafızasını Siliyor

The Naked Scientists’in haberine göre, yapılan yeni çalışmalar, kızamık virüsünün “bağışıklık amnezisi”ne yol açtığını ortaya koydu. Haberin dayandığı 2 yeni araştırma, kızamık virüsünün bağışıklık sisteminin hafızasının %70’ini sildiği yönünde. Yani bir sabah kalkıyorsunuz ve kendinizi vücudunuzun bağışıklık kazandığı her şeyin üçte ikisini unutmuş buluyorsunuz.

Bilindiği gibi kızamık genellikle çocukluk döneminde rastlanan ama her yaşta da görülebilen hava damlacıkları yoluyla geçen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Kızamık enfeksiyonu tüberküloz enfeksiyonunun tekrar aktif hale geçmesine neden olabiliyor. Bunun niçin olduğu yakın zamanlı araştırmalara kadar bilinmiyordu. Birleşik Krallık Sanger Merkezi’nden Valisleva Petrova’nın söylediklerine göre, daha önceden var olan ve diğer hastalık mikroplarının hafızası ile kendisini üreten bağışıklık hücreleri, kızamıktan sonra büyük oranda yok oluyorlar, yeni enfeksiyonlara cevap verebilecek çok azı ellerinde kalıyor.

Araştırmada yeni bulgular, Hollandalı henüz aşı yapılmamış çocuklar üzerinde doğal yollarla kızamık olmuş iki farklı grubun kan örneklerini incelediklerinde ortaya çıktı. Araştırma gruplarından biri kan örneklerinde antikor profiline bakarken, diğer grup bu antikorları üreten hafıza (memory) B hücrelerini incelediler. Sonuçlar, çocuklardaki kızamık enfeksiyonunun bağışıklık hafızası hücrelerinin %70’e yakınını sildiği yönünde.

Tabii araştırmalar kızamığın neden buna yol açtığını söylemiyor. Neyse ki bağışıklık sisteminin kendini toparlanması 5 yıla kadar sürüyor ama bu süreçte kişi savunmasız durumda kalıyor. İlginç olan, kızamığın diğer enfeksiyonlar söz konusu olduğunda bağışıklık hafızasını silmesine rağmen, kendi virüsüne karşı yaşam boyu bağışıklık kazandırmasıdır. Yani bir kere kızamık olduğunuzda bir daha bu hastalığa yakalanmıyorsunuz.

Kızamık gerçekten de ciddiye alınması gereken bir hastalık. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, “Kızamık geçirenlerin %1 ile 6’sında zatürre, %6’sında ishal, %7-9’unda ciddi orta kulak enfeksiyonu, 1000 vakada bir körlük ve beyin iltihabı görülür. Gelişmekte olan ülkelerde her 20 kızamık vakasından biri kaybedilmektedir.” Kızamığa karşı korunmanın tek yöntemi tabii ki aşı. Fakat kaygı verici şekilde dünyada ve Türkiye’de aşı karşıtlığı son zamanlarda yükselişte ve aşılama oranları düşüyor. Bilimsel bir dayanağı olmayan aşı karşıtlığının sonucunda yılda hala 100.000’i aşkın insan hayatını kaybediyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre “2016’da sadece 9 kızamık vakası gerçekleşirken, 2017’de bu sayı 84’e, 2018’de ise 716’ya ulaştı.” Neyse ki aşılama oranları 2018’de tekrar artmış görünüyor. Fakat aşı karşıtlığının  korkutucu sonuçları olduğu kesin. Kızamık ile ilgili yeni yapılan araştırmaların şaşırtıcı sonuçları belki aşı karşıtlığına yönelik fikirleri değiştirmeye yararlı olur.

Görsel: https://ichef.bbci.co.uk/images/ic/720×405/p07dk3sd.jpg

Exit mobile version