Site icon Terrabayt

İngiltere’de Kadınlar ve Çocuklar Güvenli Olmayan İmplantlardan ve İlaçlardan Muzdarip


İngiltere’de yayımlanan yeni bir rapora göre, yedi yüzün üzerinde kadın ve çocuk vajinal ağ, Primodos hamilelik testi ve epilepsi ilacı sodyum valproat kullanımı yüzünden ağır zarar gördü.

Barones Julia Cumberlege’in öncülüğünde gerçekleştirilen bağımsız bir araştırmaya göre, bilhassa bu üç tedaviye maruz kalan hastalar, kimi zaman on yıllarca “ihmal edildi, görmezden gelindi ve yok sayıldı.” Şu anda bile sağlık sistemi, bu tedavilerin verdiği zararın boyutlarını ölçemiyor çünkü buna dair veriler layığıyla toplanmadı.

Kadınların şikayetleri, erkek doktorlar tarafından “normal” ve kadın sorunu” diye geçiştiriliyor.

Hastaların şikayetlerinin ve kaygılarının “kadın sorunu” diye göz ardı edildiği belirtiliyor.

Baroness Julia Cumberlege, hastaların maruz kaldığı sorunların “ölçeği” ve çektikleri “acının yoğunluğundan” ötürü şaşkınlık içinde kaldığını belirtiyor. “Bu acının büyük bir kısmı tamamen önlenebilirdi, sadece sağlık sisteminin hatalarından kaynaklanıyor,” diyor.

Soruşturmada, üç tıbbi müdahaleye dair çoğu kadın 700’ün üzerinde hastanın -ve aile üyelerinin- ifadeleri dinlendi. Bunlar vajinal ağ implantı, hamilelik testi primodos ve sodyum valproat tedavileri.

Rapora göre bu üç tedaviye ilişkin hastaların şikayetleri uzun süre ihmal edildi. Her yıl sodyum valproatın sebep olduğu risklerden “habersiz” yüzlerce çocuk hayata geldi. Pek çok kadın vajinal implant yüzünden kronik ağrı çekti. Bunlar arasında tekerlekli sandalyeye mahkum kalanlar da var. Sodyum valproat alan kadınların engelli ve sürekli bakıma muhtaç çocukları oldu.

Tahminlere göre, aşağı yukarı 20.000 bebek bu yüzden engelli doğdu. İngiltere Ulusal Sağlık Kuruluşu’nun (NHS) 2018 yılında gerçekleştirdiği bir teftişte, 2008’den beri 2.639 kadın vajinal ağı çıkarmak için ameliyat geçirdi.

Cumberlege’in raporuna göre her üç vakada da hastalar “yaşamlarını değiştiren” sonuçlardan muzdarip oldu. Sağlık sisteminde bu sorunun gerçek ölçeğini anlamak mümkün değil çünkü zaman içerisinde yeterli veri toplanmamış.

Rapor, “duyduklarımız sistemin hamilelikte ilaç alanlar veya yeni alet ve teknikleri kullananlar için yeterince güvenli olmadığını gösteriyor. Hastalar gereksiz hasara maruz kalma riskiyle karşı karşıya. Sadece bu üç müdahaleye baktık ama diğer cerrahi prosedürlerde, implantlarda veya başka ilaçlarda durumun farklı olduğuna inanmamızı sağlayan bir şeyle karşılaşmadık,” diyor.

Raporun sistemik hataları ifşa ettiği söyleniyor: “Bu durum, sağlık sisteminin ya hizmet vermesi gereken kesimlerin çıkarını gözetmeyi bıraktığını ya da bunu nasıl yapacağını bilmediğini gösteriyor. Zaman zaman hastalara tercih yapabilmek için ihtiyaç duydukları bilgiler sunulmamış. Bu hastaların sesleri duyulsun diye yıllarca, hatta on yıllarca kampanya yürütmesi gerekmiyor. “

Soruşturmada ayrıca şunlar tespit edildi.

Barones Cumberlege, “Yıllar içerisinde pek çok denetleme, soruşturma yaptım ama daha önce hiç böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. O kadar çok aile o kadar büyük acılar yaşamış ki, üstelik on yıllar boyunca. Bu acının büyük bir kısmının önüne geçilebilirdi, bu durum sağlık sisteminin hatalarından kaynaklanıyor, bu hatalar bu acıları katlıyor.”

73 yaşındaki June Wray, 2009 yılında vajinal ağ implantı taktırdıktan sonra kronik ağrı çekmeye başlıyor. “Bazen acı o kadar fazla oluyordu ki bayılacağım sanıyordum,” diyor. “Hekimlere bunu anlattığımda bana inanmadılar, delirmişim gibi baktılar.”

Kate Langley 2012 yılında idrar tutamama sorununa çare olsun diye söz konusu implantı taktırdı. Bunun ardından elliden fazla kez akut ağrı sebebiyle hastaneye kaldırıldı. İmplantın alınması için dört ameliyat geçirdi.

Ne yapılmalı?

Sağlık sisteminin iyileştirilmesi için şu tavsiyeler verildi.

Exit mobile version