Hapla Kürtajın Tersine Çevrilebileceği İddiası Kadın Sağlığına Zarar Veriyor

ABD’de kadınların kürtaj hakkı hala tehdit altındayken, hapla kürtaj sürecinin karar değiştirilmesi halinde tersine çevrilebileceği görüşü yine kadınların sağlığını olumsuz etkiliyor.

The Cut’in haberine göre, kürtajın bir tercih olduğunu düşünmeyen [anti-choice] kürtaj karşıtları, son sekiz yıldır hapla kürtaj sürecinin tersine çevrilebileceği fikrini ortaya atıyor. Buna göre, hapla kürtaj esnasında kişinin kararını değiştirmesi halinde, bir ilaç yüksek dozlarda alındığında hamileliğin sürebileceği inancı hala kürtaj hakkına karşı çıkan kesimlerde hâkim bir görüş. Hapla kürtaj, yirmi yıldır uygulanan bir yöntem. Buna göre ağızdan mifeprostol ve mizoprostol hapları alınıyor. Mifepriston, progesteron hormonunu engelleyerek hamileliği sonlandırıyor. Mizoprostol ise serviksin yumuşamasına ve rahmin hamileliği sonlandıracak şekilde kasılmasına neden oluyor. Hapla kürtajın tersine çevrilebileceğine inananlar ise progesteron hormonunun mifepristonun etkinliğini önleyebileceğini iddia ediyor.

Ancak, Guttmacher Enstitü’sünden Olivia Cappello’un haberine göre, kimi eyaletlerde, hekimin hapla kürtaj öncesi kadınları, bu sürecin hap alındıktan sonra “tersine çevrilebileceği” hususunda uyarması zorunlu tutuluyor. Cappello’ya göre hastaya farklı tercihler sunduğu iddia edilen bu uygulama aslında temelsiz bir iddiaya dayanıyor. 2015 yılında, Alkansas eyaletinde, hapla kürtaj sürecini durdurmaya dönük kürtaj öncesi danışmanlık hizmeti zorunlu tutulmuştu. Bunun ardından beş eyalet daha bu uygulamayı benimsemişti.

Oysa Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Derneği, hapla kürtajın progesteron alınarak tersine döndürülebileceği fikrinin bilimsel olmadığını açıkladı.

Kaliforniya Davis Üniversitesi Kadın Doğum ve Jinekoloji Bölümü’nden araştırmacılar bu iddiayı test etmeye karar verdiklerinde ise mifepristonun ardından progesteron alan üç kadın denek aşırı kanama yüzünden hastaneye kaldırıldığından test yarıda bırakılmıştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Son Yazılar

Tüyler Ürperten Hikayeler

Yalan haberler, günlük haber hayatımızda giderek daha yaygın hale geliyor. Peki bu haberler neden bazı yerlerde diğerlerine...

Afet Zamanlarında Çevirmenlik

İspanyolca ve İngilizce dillerinde mütercim tercüman ve sosyal bilimci Tülay Çağlıtütüncigil ile Öznur Karakaş'ın 20.02.2023 tarihinde afette...

Severance: Ayrıksanmanın Ayrıksanmasının Ayrıksanması

Severance, 2022 Emmy ödüllerine dram alanından aday gösterilen bilim kurgu dizisi... İşin açığı çok daha fazlası...

Descartes ve Yapay Zekâ

René Descartes, Yöntem Üzerine Konuşma kitabının beşinci bölümünde bir hayvanın ya da robotun zeki bir varlık olabilmesi...

Teşekkürler Proteo, Teşekkürler Yoldaş

Yazıda bir “okur grubunu”, bir “alıcıyı” varsaymayı hep yanlış bir şey saydım. Bu yüzden yazarken bir hitap...

Aynı Nehre İki Kez Girilir mi? Wittgenstein’a Karşı Herakleitos

Ludwig Wittgenstein bir keresinde arkadaşına "Ben dindar bir adam değilim, ama her sorunu dinî bir bakış açısıyla...

En Çok Okunanlar

Covid-19: Gerekçesiz Bir Acil Durumun Yarattığı İstisna Hali

Varsayımsal bir koronavirüs salgınına karşı alınan hummalı, irrasyonel ve...

İşe Yaramaz

Gençliğimden bu yana ara ara nükseden depresyondan muzdaribim. Bu...

Žižek: Koronavirüsü Karar Vermeye Zorluyor: Ya Küresel Komünizm Ya Orman Kanunları

Koronavirüsü paniği yayıldıkça, artık nihai bir seçim yapmamız gerekiyor:...

Bunları da beğenebilirsinHep güncel
Popüler