Yeni bir araştırmaya göre hamile kadınların kahve tüketimine tamamen son vermesi gerekebilir. BMJ Evidence-Based Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre hamilelikte kahve tüketimi düşük, ölü doğum, bebekte düşük kilo gibi sorunlarla ilişkilendirildi.
Bu araştırma sonuçlarına göre, ABD, Britanya ve Avrupa’da yürürlükte olan resmi talimatların aksine hamilelikte kahve tüketiminin güvenli olduğu bir aralık mevcut değil. İngiliz Sağlık Kuruluşu NHS, Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji ve Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, hamilelikte 200 gr. kafein tüketiminin güvenli sınırlar içinde kaldığını iddia ediyor. Bu da günde iki fincan orta-ağır kahveye tekabül ediyor.
Araştırmada, İzlanda Reykjavik Üniversitesi’nde psikolog olarak çalışan Prof. Jack James, bu talimatın hamilelikte kafein tüketiminin riskleriyle uyuşmadığını öne sürdü. Onun incelemesine göre, hamilelikte kafein tüketimi ile düşük, çocuklukta obezite gibi olumsuz durumlar arasında bağlantı olduğunu kanıtlayan ciddi kanıtlar mevcut.
Araştırmada, söz konusu tavsiyenin doğru olup olmadığını anlamak için hamilelikte kafein tüketimine bağlı sonuçlara dair mevcut kanıtlar incelendi.
Gözlemler içeren 37 çalışmanın incelenmesinin ardından, bunlardan 32’sinin hamilelikte kafein tüketiminin ölü doğum, düşük ve bebekte düşük kilo gibi riskleri ciddi oranda artırdığı bulundu.
Prof. James aynı zamanda çocuklukta görülen akut lösemi ve obezite ve aşırı kilonun da hamilelikte annenin kahve tüketimiyle bağlantılı olduğunu tespit etti. Araştırma, erken doğum dahil olmak üzere altı olumsuz durumun beşinin hamilelikte kafein tüketimiyle bağlantılı olduğunu gösterdi.
James, bu araştırma sonucunda “hamilelikte kafein tüketimine ilişkin mevcut tavsiyelerin değiştirilmesi gerekiyor,” diyor ve kadınlara hamilelik esnasında kahve tüketmemelerini tavsiye ediyor.
Ancak Kraliyet Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji’nin sözcüsü Daghni Rajasingham araştırma sonuçlarının hamile kadınların kahveyi tamamen kesmesi gerektiğini öne sürmediğini düşünüyor. “Araştırmanın da gösterdiği üzere, hamilelik esnasında yüksek oranda kafein tüketimi düşüklere ve bebeklerde düşük kiloya, ayrıca çocuğun yaşamının ilk yıllarında fazla kilo olmasına neden olabilir,” diyor Rajasingham ve ekliyor “ancak diğer -muhtemelen daha güvenilir- araştırmaların gösterdiği üzere, hamile kadınların kahveyi tamamen kesmesi gerekmiyor, önerilen kafein sınırları aşılsa bile risk çok düşük.” Ona göre günde 200 mg kahve tüketimi sınırı hala geçerliliğini koruyor.