Site icon Terrabayt

Covid-19’a Karşı Kök Hücre Tedavisi Geliştirildi


Neuroscience News’in haberine göre, ACE2- mezenkimal kök hücresi nakli Covid-12 tedavisinde kullanılabilir. Bir araştırmaya göre, ağır hasta yedi kişi, kök hücresi nakli sonrasında iyileşti ve 14 gün içerisinde hastaneden tahliye oldu.

Covid-19’un Wuhan’dan dünyaya yayılmasıyla birlikte, dünya üzerinde pek çok bilim insanı korona virüsüne karşı aşı ve tedavi geliştirme çalışmalarına başladı. North Texas Üniversitesi’ne bağlı Forth Worth Merkezi’nde çalışan Dr. Kunlin Jin’de bunlardan biri. Yirmi yılı aşkın bir zamandır kök hücre tedavileri üzerine çalışan Jin, Çin’deki araştırmacıları da WeChat uygulamasıyla dahil ettiği araştırmasında kendi uzmanlık alanında Covid-19’un tedavisini bulmaya çalışıyor. Araştırma grubuyla birlikte kök hücrelerinin hastaların bağışıklık sistemini Covid-19’la mücadele edebilecek şekilde geliştirip geliştiremeyeceğini araştırıyor.

Bir araştırmaya göre, ağır hasta yedi kişi, kök hücresi nakli sonrasında iyileşti ve 14 gün içerisinde hastaneden tahliye oldu.

“Araştırmamız, insan mezenkimal kök hücrelerinden oluşan bir karışımın damardan hastaya verilmesinin Covid-19’a bağlı pnömoninin tedavisinde güvenli ve etkili olduğunu gördük. Ağır pnömoniden mustarip yaşlı hastalarda dahi etkili bir tedavi”, diyor Dr. Jin.

Pekin’de YouAn Hastanesi’nde tedavi gören yedi ağır Covid-19 hastasına kök hücreleri damardan enjekte edildi. Üç kişiye ise plasebo verildi. Test süresi 30 Ocak’ta başladı. Söz konusu yedi ağır hasta kök hücre tedavisinin ardından tamamen iyileşti ve 14 gün içerisinde tahliye edildi. Plasebo alan hastalardan biri yaşamını yitirdi, diğeri daha da ağırlaştı, üçüncüsü ise akut solunum sıkıntısı sendromu geliştirdi.

Araştırma sonuçları Aging and Disease [Yaşlanma ve Hastalık] dergisinin Nisan 2020 sayısında yer alacak.

Korona virüsü vücutta aktif olduğunda, buna bağlı olarak bağışıklık sistemi aşırı sitokin üretebilir. Bağışıklık sisteminin bu yanıtı yüzünden akciğerleri sıvı kaplar ve dokular zarar görür. HSC Biyomedikal Bilimler Yüksek Okulu Farmakoloji & Sinirbilimleri Bölümü’nde çalışan Prof. David P. Siderovski, “Covid-19’a bağlı pnömoninin hastaları öldürmesinin asıl nedenlerinden birinin bu olduğunu düşünüyoruz: virüsle mücadele etmeye çalışan [bağışıklık sisteminin] bu etkinliği sonucunda yaşam kaybı yaşanıyor”, diyor.


 

 

 

 

 

 

Exit mobile version