Site icon Terrabayt

Covid-19: Hamileler ve Bebekler Risk Altında Mı?


Koronavirüsü vakalarının sayısı ülkemizde de artış gösterirken, hastalığın toplumun farklı kesimlerini nasıl etkilediği sorusu da önem kazanmaya başladı. Daha öncesinde gribin aksine, koronavirüsünün çocuklarda olsa olsa hafif semptomlara sebebiyet verdiği söylenmişti. Gerçekten de çocuklarda ölüm veya ağır semptomların görülmediği pek çok kez kayıtlara geçmiş durumda. Kısa süre önce gerçekleştirilen bir araştırmada da, Covid-19 enfeksiyonuna sahip 44.672 kişinin sadece %1’inin 10 yaş altı çocuklar olduğu görüldü. Bu çocukların hiçbiri yaşamını yitirmedi.

İlk raporlara göre, Covid-19 hamile kadınları ve yeni doğmuş bebekleri ağır etkilemiyor.  

Yale Üniversitesi’nden Akiko Iwasaki, “Grip gibi değil” diyor.


Pekâlâ hamile kadınlarda ve bebeklerde durum ne?

New Scientist’in haberine göre, şimdiye kadar buna dair bilgiler oldukça az. Bu konu hakkında yazılmış bir iki raporda ele alınan vakalar ise kısıtlı sayıda. Ancak ilk raporlara göre, Covid-19 hamile kadınları ve yeni doğmuş bebekleri ağır etkilemiyor.

Gripte bu durum tam tersi. Hamilelerin gribi çok daha ağır atlattıkları biliniyor. Hamilelerin grip esnasında bağışıklık sistemi bastırılıyor. Ayrıca fetüs ve rahim zamanla akciğerler dahil diğer organları sıkıştırır. Akciğerlerin belli kesimleri havasız kaldığından enfeksiyona meyilli hale gelirler.

Bazı enfeksiyon türleri fetüsü de riske sokar. Mesela hamileliğin ilk üç ayında yüksek ateşin belli sorunlara sebebiyet vereceği biliniyor. Ayrıca hamilelik esnasında geçirilen viral enfeksiyonların düşük, bebekte büyüme bozukluğu ve çeşitli anomalilere yol açabileceğini söylüyor Lozan Üniversitesi’nden David Baud.


Yeni veriler

New Scientist’in haberine göre, 16 Mart’ta, Çin’de Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde yayımlanan bir rapora göre, doğum esnasında koronavirüsü enfeksiyonuna sahip dört hamile kadın sağlıklı bebekler doğurdu. Dört bebeğin hiçbiri covid-19 semptomu göstermedi. Bebeklerden birinde hafif nefes sorunları yaşansa da birkaç günlük tedaviden sonra iyileşti. İkisinde kızarıklar vardı ama tedavi görmeden on güç içerisinde bunlar geçti. Bebeklerin üçü testlerde negatif çıktı.

9 Mart’ta RCOG’nun (Britanya Jinekologlar ve Kadın Doğum Uzmanları Kraliyet Okulu) yayımladığı hamilelikte Covid-19’a dair yeni Talimatların yazarlarından biri olan Pat O’Brien, “Şu anda hastalığın düşük riskini artırdığına dair elimizde hiçbir bulgu yok” diyor.

On bebek doğuran dokuz hamile kadın üzerine yapılan başka bir araştırmada durum biraz daha farklıydı. Dokuz bebek hayatta kaldı, hiçbirinde koronavirüsü tespit edilmedi ama altısında nefes darlığı, ikisinde ateş görüldü.

Hamileliklerinde Covid-19 olan 15 kadını içeren başka bir raporda, bu kadınların hamile olmayan kadınlardan daha ağır semptomlar yaşamadığı görüldü. Raporda hamile kadınların antiviral kullanmadan iyileştiği söyleniyor. Bu kadınların on biri araştırma esnasında doğum yaptı, bebeklerin hiçbirinde Covid-19 görülmedi.

9 Mart’ta RCOG’nun (Britanya Jinekologlar ve Kadın Doğum Uzmanları Kraliyet Okulu) yayımladığı hamilelikte Covid-19’a dair yeni talimatların yazarlarından biri olan Pat O’Brien, “Şu anda hastalığın düşük riskini artırdığına dair elimizde hiçbir bulgu yok” diyor.


Bebek Doğumdan Sonra Anneden Ayrılmalı Mı?

New Scientist’in haberine göre, Çin’li doktorlar ihtiyatı elden bırakmıyor ve doğumdan hemen önce testlerde pozitif çıkanları yeni doğan bebekten iki hafta ayrı tutuyorlar. Bu bebekler hazır besleniyor.

ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) de benzer talimatlar veriyor. Ancak Britanya’da RCOG böyle düşünmüyor. “Bu durumda avantajları ve dezavantajları hesap ederek bir karara varmak çok güç” diyor O’Brian. “Bebeği anneden ayırırsanız, bağ kurma ve daha rahat emzirme gibi avantajları kaybediyorsunuz”. Bu yüzden RCOG, bebeği anneden ayırmamayı tercih ediyor.

İlk raporlara göre, virüs emzirme yoluyla anneden bebeğe geçmiyor.  O’Brian’a göre bu durum bebekler için avantajlı bile olabilir. Doğumdan önce iyileşen anneler antikor üretmiş olur, süt vasıtasıyla bebeklerine bunu aktarabilirler. Ancak O’Brian, bu konuda henüz net yanıtları olmadığını ekliyor. “Hala daha fazla bilgi edinmeyi bekliyoruz”.

Bu arada hamilelerin hastalığa yakalanmamak için önlem alması tavsiye ediliyor.


 

Exit mobile version