Çin’li yetkililer, Japonya’da farklı grip türlerini tedavi etmek için kullanılan bir ilacın koronavirüsü hastalarında da etkili olduğunu ilan etti.
Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Zhang Xinmin, Fujifilm’a bağlı bir ilaç şirketinin ürettiği favipiravir ilacının Wuhan ve Şenzen’de 340 hasta üzerine yapılan klinik deneylerde etkili olduğunun görüldüğünü açıkladı.
“Oldukça güvenli bir ilaç, koronavirüsü tedavisinde de etkili olduğu açık”, diyor Zhang.
2014 yılında Japonya’da klinik olarak kullanılmak üzere lisans alan favipiravir ilacının, klinik araştırmalarda hiçbir yan etkiye sebep olmadığı görüldü.
Çin’in güneyinde yer alan Guangdong eyaletinin Şenzen kentinde Third People’s Hastanesi’nde 35 hasta favipiravir aldı, 45 hasta kontrol grubunda yer aldı. Sonuçlara göre, favipiravir tedavisi alan hastaların koronavirüsü testleri, kontrol grubuna nazaran daha kısa sürede negatif çıktı. Deneye göre, bu ilaç, hafif ve orta düzeyli vakalarda, iyileşme süresini 11 günden dört güne düşürüyor.
Wuhan’da gerçekleştirilen başka bir deneyde ise, ilacın ateşin süresini de ortalama 4.2 günden 2.5 güne düşürebileceği görüldü.
Antienflamatuarlar Covid-19’u ağırlaştırabilir
Fransız yetkililer, soğuk algınlığı vakalarında sık sık kullanılan antienflamatuar ilaçların Covid-19’u ağırlaştırabileceğini ilan etti.
Fransa Sağlık Bakanı Olivier Véran, resmi Twitter hesabında, “[ibuprofen, kortizon vs.] antienflamatuarları almak bu enfeksiyonun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Ateşiniz varsa parasetamol alın” dedi.
Yetkililer, bunun nedeninin bu ilaçların bedenin bağışıklık sisteminin yanıtlarını azaltması olduğunu düşünüyor. Bu yüzden, ateşi düşürmek için parasetamol bazlı ilaçlar [mesela Tylenol] kullanılmalı.