Site icon Terrabayt

Platon’un Mezarı Bulunmuş Olabilir

Pisa Üniversitesi’nde papirolog olarak görev yapan Graziano Ranocchia Napoli yakınlarında yer alan Herculaneum’da yer alan papirüs bulgularından Platon’un nereye gömüldüğünü bulduğunu iddia ediyor.

18. yüzyılda keşfedilen Herculaneum papirüsü 1800’ü aşkın tarih-öncesi el yazmasından oluşuyor. Binlerce yıldır Vezüv Yanardağına ait volkanik külle kaplanmış ve kömürleşmiş olduğundan korunan bu el yazmaları 1752 yılında Herculaneum’da yer alan ve Julius Caesar’ın kayınbabasına ait olduğu düşünülen bir villada keşfedilmişti. Bu el yazmaları klasik dünyadan günümüze hiç eksilmeden aktarılan tek büyük kütüphane olarak biliniyor. Bu el yazmalarının Antik Yunan ve Roma düşünürlerine ait mühim felsefi ve edebi metinler içerdiği biliniyor. Ancak kömürleşmiş bu eserleri açma girişimleri onlara zarar verdiğinden 270 yıldır bu sırlara vakıf olunamamıştı.

Ancak bu yılın Şubat ayında; Youssef Nader, Luke Farritor ve Julian Schilliger isimli üç öğrencinin yapay zekâ kullanarak kömürleşmiş el yazmalarından bir metnin ilk paragrafını deşifre ettiği ilan edildi.

ERC tarafından finanse edilen ‘GreekSchools’ projesi çerçevesinde, bu metinleri üst düzey görüntüleme teknolojileri ile okuyan araştırmacılar ise elde ettikleri bulguların Platon’un Atina’da kendi adıyla anılan “Akademi”de Müzeion yakınlarında bir bahçeye gömüldüğünü öne sürdüğünü iddia ediyor. “Biyonik göz” kullanan ekip metinlerden 1000 kelime deşifre ettiğini ilan etti.

Araştırma ayrıca Platon’un ya İÖ 404 yılında Egina’nın Spartalılar tarafından işgali esnasında ya da İÖ 399’da Socrates’in ölümünün ardından köle olarak satılmış olabileceğini öne sürüyor.

Yunan Arkeologlar Derneği Başkanı Dr. Kostas Pausanius ise Platon’un zaten Akademi yakınlarına gömüldüğünün bilindiğini, bu bulgularda asıl önemli olan noktanın, villanın sahibi Peisonus’un kütüphanesine ait eserlerin artık okunabileceği olduğunu öne sürüyor. Peisonus’un bilhassa Epikür felsefesiyle ilgilendiği bilindiğinden bu metinlerin felsefi olacağını ekliyor.

Exit mobile version