Site icon Terrabayt

Kahire’nin Güneyinde Düzinelerce Mumya Keşfedildi


Mısırlı yetkililer, düzinelerce yeni mumya ve kıymetli heykelin keşfedildiğini açıkladı. Mısır’ın en mühim arkeolojik alanlarından biri olan ve 1970’lerde UNESCO dünya mirası listesine eklenen Saqqara’da en az 59 yeni lahit ve mumya bulundu. Bulunan mezarların 26. Hanedanlığa mensup prenslere ve devlet memurlarına ait olduğu iddia edildi. Mezarlarda Mısır Tanrısı Seker’in 28 heykeli de bulundu.

Saqqara nekropolisi, Mısır’ın antik Memphis kentinde yer alan nekropolisin bir parçası. Djoser Pramidi de Saqqara’da yer alıyor.

Mısırlı arkeologlar, 2018 yılından beri bu alanda çalışmalar yürütüyordu. Kısa süre önce ise uzmanlar nekropoliste üç kuyu bulmuştu, keşfedilen mumyalar da işte buradaki lahitlerden çıkarıldı. Toplamda 59 lahit bulundu. En az 2600 yıllık olan lahitlerin, Djoser Piramidi’nin yanından çıkarıldığı söyleniyor. Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanı, bulunan lahitlerin Djoser Piramidi’nin yanına gömüldükleri andan itibaren açılmamış olduğunu belirtiyor. Bu yüzden içlerinde yer alan mumyaların ve kıymetli eserlerin durumu çok iyi. Paylaşılan fotoğraflarda lahitin eski Mısır hiyeroglifleriyle süslü olduğu görülüyor. Bakan Khaled el-Anany lahitlerde bulunan eserlerin önümüzdeki yıl Büyük Mısır Müzesi’nde sergilenmeye başlanacaklarını ifade etti.

Mısır Saqqara nekropolisinde yeni keşfedilen mezarlıkta bulunan en az 2600 yıllık lahit, Giza, Mısır.


Oldukça iyi muhafaza edilmiş lahitler üzerine yapılan ilk incelemelere göre, hiyerogliflerle süslenmiş bu mezarlar; rahiplere, üst düzey devlet memurlarına ve Geç Firavunlar Dönemi’nin (İÖ 664-525) seçkinlerine ait.

Exit mobile version