Site icon Terrabayt

Yakında Yaralarınız İnsan Derisinden ‘İplikle’ Dikilebilir

İnsan derisinden yapılma iplikle örülen ve bedenin çeşitli yerlerine ‘dikilebilen’ “örgülerin” dikişlerde, nakledilen organlarda ve organların tamirinde kullanılabileceği duyuruldu.

Bordeaux’da yer alan Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü’nden araştırmacılar, insana ait deri hücrelerinden yapılma iplik ürettiklerini ilan etti. Araştırmacılar buna “insan tekstili” adını veriyor. Bu malzeme doku mühendisliği alanında kullanılmak üzere üretilmiş gerçek bir “biyo” materyal. Yenileyici tıp sahasının bir parçası olan doku mühendisliği işlevsel dokuları yapıtaşları, hücreler ve biyolojik olarak aktif moleküllerle birleştirmek demek. Amacı ise hasar görmüş dokuları veya organları onarmak ve sağaltmak üzere işlevsel bileşenler tertip etmek. FDA şu ana kadar yapay deri ve kıkırdak uygulamalarını onaylamış durumda, ancak bunların insanlarda kullanımına dair sınırlandırmalar var.

Bu ipliğe benzer malzeme insan bedenine tam manasıyla uyum gösteriyor. Bu alanda kullanılan sentetik malzemelerin insan dokusuyla uyuşmama riski düşünüldüğünde, böyle bir biyo malzeme gerçekten de ameliyatlarda, organ nakillerinde ve doku onarma uygulamalarında çığır açabilir.

İnsan tekstili üreten araştırmacılara göre, doku mühendisliği sahasında pek çok grup imal edilen dokuyu yapılandırmak ve güçlendirmek için hücrelerin ürettiği ekstraselüler matrikse bel bağlıyor. Hücre tertibinden ibaret, dolayısıyla tamamen biyolojik olan, bir o kadar da güçlü olan ekstraselüler matriks levhalarının (CAM) normal yetişkin fibroblastları kullanarak klinik uygulamalar için seri bir biçimde üretilebileceğini öne süren araştırmalar, bu malzemenin mekanik olarak oldukça kuvvetli olan ve nakledilebilir vasküler graftlar (TEVG) oluşturacak şekilde birleştirilebileceğini de öne sürüyor. “Bu her şeyiyle ‘biyo” olan malzemeyi tekstil-benzeri bir tertiple birleştirmek suretiyle bedene kolayca entegre edilebilen güçlü insan tekstilleri üretmek mümkün,” diyor araştırmacılar.

Araştırmada yer alan görsellerde insan ipliğinin nasıl farklı şekillerde ‘örülebileceği’ gösteriliyor.

Bu ipliğe benzer malzeme insan bedenine tam manasıyla uyum gösteriyor. Bu alanda kullanılan sentetik malzemelerin insan dokusuyla uyuşmama riski düşünüldüğünde, böyle bir biyo malzeme gerçekten de ameliyatlarda, organ nakillerinde ve doku onarma uygulamalarında çığır açabilir. “Bağışıklık sistemi, kalıcı sentetik biyo-malzemelerin çoğunu yabancı olarak algılıyor, bu yüzden de nakledildiklerinde “yabancı cisme reaksiyon” gelişiyor,” diyor araştırmacılar. İnsan tekstili ise böyle bir reaksiyona sebebiyet vermeden güvenle bedene yerleştirilebiliyor.

*Görseller araştırmacıların makalesinden alınmıştır (Magnan et al., Acta Biomater / Elsevier (2020).

 

 

Exit mobile version