Singapur, kamusal alanda “istenmeyen davranışlarda” bulunan vatandaşları uyarmak üzere “Xavier” adı verilen otonom bekçi robotları denemek üzere üç haftalık bir pilot çalışma başlattı. Singapur, gözetleme kameraları, elektrik direklerine yerleştirilmiş yüz tanıma teknolojileri gibi denetim/gözetleme teknolojilerini yoğun olarak kullanıyor.
Bu pilot uygulamada, Xavier isimli akıllı robot, yasaklı bölgelerde sigara içmek, sosyal mesafe kurallarını çiğnemek veya bisikletleri yanlış park etmek gibi “istenmeyen davranışları” denetlemek üzere sokağa indi. Singapur yöneticileri bir zamandır, yüksek denetimli, teknolojik ve ‘akıllı’ bir şehir olmak üzere denetim teknolojilerine baş vuruyordu. Ülke, aynı zamanda Covid salgını esnasında mobil izleme uygulaması (Trace Together) geliştiren ilk ülke olmuştu. Trace Together, cep telefonlarından elde edilen Blutooth sinyalleri ile korona virüsü taşıma ihtimali olanların diğer insanlarla yakın temas halinde olup olmadığını teşhis eden mobil bir uygulama. Geçenlerde uygulamanın elde ettiği verilerin polisin erişimine açılacağı duyurulmuştu. Hükümet sonrasında verilerin kullanımına kısıtlama getirdi.
Hükümetin bu son denetim aracı üzerinde yedi kamera bulunan tekerlekli bir robot. Denetim teknolojilerinin yoğun olarak kullanılması tepki çekerken, Singapur hükümeti robotların sadece yaşlanan nüfus dolayısıyla artan iş gücü talebini karşılamak üzere kullanılacağını duyurdu. Xavier robotlarını geliştiren hükümet birimine bağlı kamu görevlisi Ong Ka Hing, “İş gücü azalıyor,” diyerek robotların yaya devriye ihtiyacını karşılayacağını belirtti.
[…] hükümetin robotlarla elde edilen verilerin kullanımına kısıtlama getirildiği belirtiliyor. [10] Han ise Big Data’nın insanı kukla gibi oynatıp onun davranışlarını teşhis ederek, […]