Site icon Terrabayt

Pek Çok Kanser Hücresini Yok Edebilen Bağışıklık Hücresi Keşfedildi

Nature‘da yayımlanan bir araştırmaya göre, İngiliz bilim insanları, prostat, göğüs, akciğer ve diğer kanserleri yok edebilen yeni bir bağışıklık hücresi türü keşfetti. Henüz hastalarda test edilmemiş olsa da bu keşif bilimde büyük bir dönüm noktası olabilir. Araştırmacılar, bulguların gelecek vaat ettiğini, kansere evrensel bir tedavi olabileceğini söylüyor.

Cardiff Üniversitesi’nden araştırmacılar, aldıkları bir kan örneğinde bağışıklık hücrelerinin bakterilerle savaşıp savaşamayacağına bakıyorlardı. Fakat beklenmedik biçimde yepyeni bir T-hücresi keşfettiler. Bu hücre daha önce hiç görülmemiş bir reseptör taşıyor ve kanca gibi davranıyor: sağlıklı hücrelere dokunmaz iken, sağlıksız hücreleri çekiyor.

Cardiff Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörü ve T-hücreleri üzerine uzman Andrew Sewell, hiç kimsenin bilmediği bu hücrenin kazara keşfedildiğini söylüyor. İyi haber ise, bulgulara bakılırsa tek bir tip T-hücresi çok farklı tür kanser hücresini yok edebiliyor. Yani herkese uyabilen evrensel bir çare. “Daha önce hiç kimse böyle bir şeyin gerçekleşebileceğine inanmazdı” diyor Sewell. Ayrıca Sewell’a göre, bu oldukça nadir bulunan bir bağışıklık hücresi türü olabilir ya da pek çok insan bu reseptöre sahip olsa da bir sebepten dolayı aktive olmamış olabilir.

Bunu henüz bilmiyoruz. Belirli kanser hücresi tipleriyle savaşan bağışıklık hücresi tedavileri zaten mevcut. Bunlar CAR-T tedavisi olarak biliniyor (kimerik antijen reseptör T hücresi). CAR-T hücreleri, genetik olarak tasarlanmış yapay T reseptörleridir, bu tedavi yönteminde hastanın kan hücreleri alınıp genetik olarak tasarlanmış özel antijen reseptörlerine (CAR) sahip olabilmesi için değiştirilir. Daha sonra bu değiştirilmiş hücreler çoğaltılarak hastanın kanına geri enjekte edilir. Kısaca CAR adı verilen bu reseptörler, kanser hücrelerinin yüzeylerindeki proteinlere saldıracak özelliğe sahiptirler, böylece bu yönlendirilmiş bağışıklık hücreleri sayesinde kanser hücrelerini yok edebilirler.

CAR-T tedavisi bazı lösemi hastalarına uygulanabiliyor ama büyük tümörlere karşı etkisiz kalıyor. Oysa yeni keşfedilen bu T hücreleri pek çok kanser hücresini hedef alıyor; ayrıca yakın gelecekte tedavi için kullanılmaya oldukça elverişli oldukları belirtiliyor.

Bu buluş, kanser tedavisinde kullanılan bir yöntem olan immünoterapi alanında bir devrim niteliğinde.

Exit mobile version